Jmenuji se Katka. V říjnu jsem oslavila 33 let. Bydlím se svou rodinkouna venkově. Jsem máma dvou holčiček Terezky a Aničky. Snažím se věnovat všelijakému tvoření, zvelebování našeho bydlení a snad konečně i zahrady. Mám ráda staré věci, přírodní materiály - prostě vše, co dokáže pohladit po duši. Snad se vám tady bude líbit. :)

neděle 14. března 2010

Tajemství babiččiny kuchyně - Křehký koláč

Při úklidu jsem našla obálku plnou receptů po mé babičce. Byla vynikající kuchařka a pekařka. Měla jsem z nich opravdu velikou radost. Tady je první pokus.
Křehký koláč
15 dkg cukru
15 dkg tuku
40 dkg hladké mouky
2 celá vejce
1 prášek do pečiva
Uděláme z přísad těsto. Do vymazané formy dáme nejdříve jednu vrstvu. Na ní můžeme dát jablka nebo tvaroh. Na náplň příjde zbytek těsta.
Koláč jsem dělala do dortové formy, vždy po kousích tláčela těsto. Pak jsem ho propíchala vidličkou.
Pekla jsem na 180st. cca 40 minut.

2 komentáře:

  1. To musela být mňamka!!Vyzkoušené recepty jsou vždy super a ty po babičkách obzvlášť.Sama mám doma po babičce schovaný sešit a vždy v něm najdu inspiraci ;-) .Krásný zbytek dne,Flo

    OdpovědětVymazat
  2. Díky Flo za milý komentář. Máš pravdu, jsou to takové poklady. Sice tam jsou různé oříšky typu: droždí za 40 haléřů a podobně. Takže budu muset zkoušet metodou pokus omyl :)) A nebo zkusím z maminky vytáhnout, kolik toho droždí mohlo být. Víš, že jsem tam našla i recept na dort Pohádka? Ten mi pekla babička k prvním narozeninám. Prostě nádhera, až mi srdíčko plesá radostí.

    OdpovědětVymazat